Tässä ohjeessa neuvotaan lähinnä version 15.010 asennus, mutta myös muiden versioiden valintoja selostetaan. Kaikkia Mathcad-versiot asennetaan samalta medialta, ainoastaan lisenssi määrää toiminnot.

Huom. Tässä ohjeessa oletetaan, ettei koneelle ole asennettu Mathcadin vaatimia Windows-lisäyksiä, eikä PTC:n tiliä ole luotu. Sen vuoksi ohje on melko pitkä.

Yleensä ainakin jotkin näistä vaatimuksista on jo täytetty, jolloin kaikkia vaiheita ei tarvitse suorittaa.

Asennus aloitetaan joko suoraan ladatulta tiedostolta tai CD-levyltä.

1. Valitse Mathcad-asennusmedian hakemisto (tai CD-asema).
2. Klikkaa Setup.exe

Asennus käynnistyy

v1

3. Valitse alareunasta Next.

v2

4. Hyväksy lisenssisopimus.
5. Valitse asennettavaksi tuotteeksi Mathcad.
6. Ellei sinulla ole jo asennettuna Windows .Net lisäys, asennusohjelma pyytää asentamaan sen ja antaa linkin Microsoftin sivulle. Jos kaikki lisätuotteet on asennetu, voit siirtyä varsinaiseen asennukseen kohtaan 20.

v4

7. Valitse linkki ja pyydä asentamaan Net 3.5 lisäys

v5

8. NET asennus ilmoittaa asennuksen onnistuneen. Valitse Valmis.

v6

9. Ellei Jos sinulla ole asennettuna Microsoftin XML-lisäystä, se pyydetään hakemaan Microsoftin sivulta klikkaamalla linkkiä.

v7

10. Microsoftin sivustolla saattaa olla useita valintoja. Tarvitset msxml.msi tiedoston.

v8

11. Valitse MSXLM lisäyksen asennuksessa Suorita.

v9

v10

12. Mathcadin dokumentaation lukemiseen tarvitaan Adoben Acrobat Reades. Ellei tätä ole asennettuna, Mathcad-asennus huomauttaa asiasta. Klikkamalla linkkiä pääsee Adoben sivulle hakemaan Acrobat Readerin.

v11

13. Asenna Acrobat Reader

14. Nyt voit jatkaa varsinaista Mathcad-asennusta. Valitse Mathcad.

v12

15. Mikäli ei ole kyseessä jo olemassa olevalle verkkolisenssille uuden työaseman lisäämisestä, valitaan Acquire a new license. Tämä on oletuksena

v13

16. Nyt kysytään haluatko tyypillisen vai mukautetun asennuksen

v14

17. Jos valitse Typical, alkaa asennus heti, muutoin kysytään asennuskansiota ym. Typical-valinnassa voit siirtyä suoraan kohtaan 20.

18. Jos olet valinnut Custom, avautuu seuraava ikkuna Valitse haluamasi komponentit ja kansiot.

v15

19. Valittavan on kaksi tiedostoformaattia, XMCD (normaali) ja XMCDZ (pakattu) XMCD sopii suurimmalle osalle käyttäjistä

20. Asennus kysyy, halutaanko ottaa käyttöön -dokumenttienhallinnan liitäntä. Jos tämä on yrityksessä käytössä, se varmaankin tiedetään. Muulloin kannattaa poistaa valinta

v16

Tästä alkaa Mathcadin varsinainen asennus.

v17

Seuraavassa vaiheessa ohjelma kysyy asennettavaa lisenssityppiä.

22. Asennuksessa kysytään, halutaanko käyttää jo olemassa olevaa lisenssiä tai kelluvaa verkkolisenssiä vai haetaanko lisenssi Internetin kautta. Demoversion ja yksittäisten asennusten kohdalla valitaan I want to acquire a license via Internet.

Muut vaihtoehdot:

I want to configure Mathcad to use an existing license file:
Jos lisenssi on jo saatu, valitaan tämä. Silloin asennus kysyy, missä lisenssin dat-tiedosto on. Lisenssit voidaan lähettää myös käyttäen muita päätteitä, kuten esim. txt. Silloin tulee valita tiedostotyypiksi All files (*.*). Asennus osaa lukea kyllä tällöinkin tiedoston.

I want to configure Mathcad to use a FlexLM server
Jos käytetään kelluvaa lisenssiä ja lisenssipalvelin on jo olemassa, annetaan tämä vaihtoehto. Asennus kysyy silloin lisenssipalvelimen nimeä.

v18

23. Seuraavaksi kysytään käytettävän lisenssin tyyppiä. Ainoastaan Educational – Student lisenssiin tarvitaan tuotekoodi. Demoversiota asennettaessa valitaan I want a trial license. Paina valinnan jälkeen Next.

Huom: Tämä ikkuna tulee vain, jos on valittu I want to acquire a license via Internet.

v19

TAPA 1 – Jos lisenssi on jo olemassa

Jos on valittu I want to configure Mathcad to use an existing license file, pyydetään kertomaan, missä tämä lisenssitiedosto sijaitsee. Lisenssin tarkennin on dat, mutta lisenssit voidaan myös lähettää muilla tarkentimilla.

v20

TAPA 2 – Jos käytetään kelluvaa lisenssiä

Jos on valittu I want to configure Mathcad to use a FlexLM server, pyydetään kertomaan lisenssipalvelimen nimi ja käytettävä portti (oletus 7788).

v21Lisenssipalvelimen nimi ja portti

TAPA 3 – Lisenssi haetaan Internetin kautta

24. Asennus pyytää ensin lisenssin tyyppiä. Tässä esimerkkinä opiskelijalisenssi. Opiskelijaversioiden mukana tulee asennuskoodi.

Se annetaan tässä vaiheessa:

v22

25. Tämän jälkeen asennus kysyy PTC:n tiliä (sähköpostiosoite ja salasana). Ellei sinulla ole ennestään tätä valitse Create Account. Jos sinulla on jo luotuna PTC tili, klikkaa Next ja siirry ohjeessa kohtaan 28.

26. Tilin luonnissa sinulta kysytään koko joukko tietoja. Salasanan vihjekysymyksen avulla voit myöhemmin saada uuden salasanan, jos unohdat nykyisen.

v24

Täytä punaisella tähdellä merkatut pakolliset kentät.

27. Tilin luonnin jälkeen saat siitä ilmoituksen.

v25

28. Jatka asennusta painamalla Next, jolloin sinun tulee kirjautua tilillesi.

v26

29. PTC:n palvelin aloittaa lisenssin lähettämisen.

v27

30. Lopuksi saat viestin lisenssin asennuksen onnistumisesta. Klikkaa Finish.

v28

31. Mathcadin asennus ilmoittaa ohjelman tulleen asennettua.

v29

32. Valitse Next.

v30

33. Asennuksen aloituksessa näytetty ikkuna avautuu. Voit asentaa myös PTC Lisenssipalvelimen, mutta se tarvitaan vain verkkolisensseille. Näiden asennuksesta löydät lisätietoja Zenexin tukipalvelusta. Valitse Exit.

34. Valitse Yes kysymykseen:

v31

Mathcad on valmis käytettäväksi!

Mitä tehdä, jos asennus ilmoittaa liian monesta asennuksesta?

Mikäli olet jo hakenut demolisenssin aiemmin tai olet jo käyttänyt kaikki asennukset, saat seuraavan virheilmoituksen. Ota tällöin yhteyttä maahantuojaan info@zenex.fi.

v32

Miten otetaan käyttöön suomenkieliset valikot. Tarvittava asennuspaketti löytyy tästä.

Miksi ohjelma pyytää lisenssiä käynnistettäessä?

Joskus asennuksessa on jäänyt hakematta lisenssi tai se ei ole asentunut oikein koneelle. Tällöin tulee seuraava virheilmoitus:

v33

Vastataan kyllä, jolloin saadaan samat kysymykset kuin aiemmin.

v34

Valitaan oikea vaihtoehto. Lisätietoja kohdassa 22.

Tägit: