Kelluva lisenssi (eli verkkolisenssi)  tarkoittaa lisenssiä, joka asennetaan erityiselle lisenssipalvelimelle.
Yrityksessä on esim. 20 Mathcad –käyttäjää, jotka käyttävät Mathcadia satunnaisesti. Samalla kertaa ei ole koskaan enempää kuin 4 käyttäjää.
Tällöin voidaan käyttää 4 käyttäjän kelluvaa lisenssiä. Mathcad asennetaan paikallisesti kaikille koneille, mutta lisenssi sijaitsee vain yhdellä koneella, joka toimii siten lisenssipalvelimena. Näistä 20 käyttäjästä voivat ketkä tahansa 4 käyttää Mathcadia yhtä aikaa. Kun viides käyttäjä yrittää käynnistää Mathcadin , hän saa ilmoituksen, että kaikki lisenssit ovat käytössä. Hän voi käynnistää Mathcadin, kun joku näistä neljästä sulkee sen. Lisenssipalvelimena voidaan käyttää mitä tahansa verkossa olevaa konetta, joka on koko ajan päällä.

Vastaa