Huono graafinen suorituskyky

admin /

Huono suorituskyky johtuu yleensä siitä, että käytössä on heikko/vanha/yhteensopimaton näytönohjain. Uusissa tietokoneissa on yleensä yksi näytönohjain integroituna emolevyyn ja tämä näytönohjain ei yleensä ole yhteensopiva. Vaikka tietokoneessa olisikin erillinen näytönohjain, käyttöjärjestelmä saattaa käyttää integroitua.

Varmista että käytät erillisohjainta

Pakota käyttöjärjestelmä käyttämään erillisohjainta.

 1. avaa NVIDIA-ohjauspaneeli (löytyy yleensä kun klikkaa hiiren oikealla työpöytään)
 2. Mene ”3D-astusten hallinta”
 3. Mene ”Ohjelman asetukset” välilehdelle
 4. Klikkaa ”Lisää” ja valitse ”Selaa…”
 5. Navigoi Mastercamin asennuskansioon (C:\Program files\mcam*versio*\) ja valitse Mastercam.exe
 6. Valitse kohdasta ”valitse käytettävä näytönohjain tälle ohjelmalle” ”Käytä suuren suorityskyvyn NVIDIA-ohjainta”
 7. Klikkaa ”Käytä”
 8. Avaa Mastercam

Jos tuota kohtaa 6 ei löydy, silloin sinulla on vain yksi ohjain. Jos mitään vastaavia asetuksia ei löydy, sinulla on vain integroitu ohjain. Jos käytössä on toisen merkkinen ohjain, sieltä pitäisi silti löytyä tuo sama asetus.

Varmista että käytössä on uusimmat ajurit

Lataa näytönohjaimen valmistajan sivuilta viimeisin ajuri. Jos et tiedä mikä näytönohjain sinulla on, seuraa tätä ohjetta, mutta älä lähetä raporttia meille, vielä: http://zenex.fi/tuki/index.php/2017/02/03/mastercam-laitteiston-tarkistus/

Kun asennat ajurit, katso voiko asennusohjelmassa määritellä, että kaikki vanhat ajurit ja niiden asennukset poistetaan täysin. Kun uudet ajurit on asennettu, käynnistä tietokone uudelleen ja avaa Mastercam. Jos ongelmat edelleen jatkuvat, suorita raportti uudelleen ja toimita se Mastercam-edustajallesi. Joskus tietyt näytönohjaimen ajureiden versiot aiheuttavat ongelmia.

Mitä tehdä jos käytössä on heikko/vanha näytönohjain

Jos edelliset eivät ratkaisseet ongelmia ja tiedät ettei käytössäsi ole CAM-ohjelmille sopivaa korttia, voit kokeilla poistuuko ongelmat kun laitteistokiihdytys otetaan pois käytöstä. Tämä ei lisää suorityskykyä, mutta voi silti vähentää tökkimistä ja muita ongelmia.

X9, 2017, 2018 ja uudemmat

 1. Käynnistä ”konfiguroinnin lisäominaisuudet” niminen sovellus (klikkaa Windowsin käynnistä-valikko auki ja kirjoita nimen alku). Englanninkielisen Mastercamin kanssa, sovelluksen nimi on ”Mastercam Advanced Configuration”
 2. Mene ”Grafiikkatuki” välilehdelle
 3. Muuta ”Näytön kiihdytys” kohtaan ”Ei käytössä”
 4. Käynnistä Mastercam

X8 ja vanhemmat

 1. Mene ohjelman konfigurointiin
 2. Mene Kuvaruutu-välilehdelle
 3. Ruksi kohta ”poista näytönkiihdytys käytöstä”
 4. Käynnistä Mastercam uudelleen

Mikä on CAM-ohjelmalle sopiva näytönohjain

Valitse sellainen kortti, joka on mielestäsi kohtuu hintainen ja sisältää OpenGL 3.2 (tai uudemman) -tuen. NVIDIA tekee Quadro FX-sarjan näytönohjaimia erityisesti CAD/CAM käyttöön, mutta nämä joihinkin tilanteisiin liian arvokkaita. Mastercam kyllä toimii ihan ”normaalilla” edullisella ”peliohjaimella”, jos siinä on tuo OpenGL tuki eikä sillä aiota tehdä jotain todella raskasta. Yleensä pienempien tietokonekauppojen kanssa voi sopia testaamisesta, tai mahdollisuudesta vaihtaa näytönohain, jos ongelmia ilmenee.